25 Kasım 2020

90 Kuşağı Şiirinin Öne Çıkan Şairleri

ile izdiham
Süleyman ÇOBANOĞLU – Dizi'Sin(ema) [İzlediğinin de Ötesinde]

Süleyman Çobanoğlu: 1967 yılında Afyon’un Sultandağı ilçesine bağlı Üçkuyu köyünde doğdu. İlkokulu burada, ortaokulu Devlet Parasız Yatılı öğrencisi olarak Ankara Lisesi’nin ortaokul kısmında ve Şemsettin Karahisari Ortaokulunda, liseyi ise Afyon Lisesinde okuyarak eğitim hayatını tamamladı. İzmir 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. İstanbul’a 1991’de geldi. Çeşitli dergilerde şiirleri yayınlandı.

Eserler: Şiirler Çağla (Şiir, 1995), Yobazlığa Övgü (Deneme, 1997), Aşk ile Hain Kardeş (Deneme, 1997), Hudayinabit (Şiir, 2009), Tamgalar (Şiir, 2019) eserleri var.

ATTIĞIMDA O OKU

Benden daha ne olur, yürür yalan söylerim 
bir şey acır içimde bu göğsüme ne kattın 
sende noksan bulmadım şu yerle gök yanarken 
attığımda o oku ben atmadım sen attın

Rab bu nasıl denizdir yüzme bilen kuşu yok 
içimde acır bir şey bu gösüme ne kattın 
anlar gibi olmuştum yetmiş üçte bir cuma 
attığımda o oku ben atmadım sen attın

Geçer gider hacegân ve ahûlar ve zaman 
acır bir şey içimde bu göğsüme ne kattın 
bilmem değmişse bile ağa yahut karaya 
attığımda o oku ben atmadım sen attın.

Şeref Bilsel'den 'Yalnız Şiir': Hayatla şiir arasındaki mesafe - Evrensel

Şeref Bilsel: Dumlupınar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Özel bir televizyon kanalında program yapımcılığının yanında kültür sanat danışmanlığı da yaptı. Şiir, deneme ve eleştirileriyle pek çok dergide yer aldı. Modern Türk şiiri üzerine yazıları ve şiirleri; Cumhuriyet-Kitap, Varlık, Patika, Başka, Mor Taka, Akatalpa, Şiir Oku, Edebiyat ve Eleştiri, Yasakmeyve, Kaşgar, Budala gibi dergilerde yayımlandı. Bununla beraber Şeref Bilsel; “Sonra Edebiyat” dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. St. Petersburg’da yayınlanan ünlü şiir dergisi “Severnaya Avrora”, 30 Ocak 2014’te Ataol Behramoğlu ve Şeref Bilsel’in şiirlerini Rusça olarak yayımladı.[2] Yayınlanmış 4 şiir kitabı vardır. ”Yalnız Şiir” adlı deneme kitabıyla Melih Cevdet Anday Deneme Ödülü’ne değer görüldü.
Bazı eserleri: “Dar Zaman Rivayetleri” (1996), “Magmada Kış Mevsimi” (2003), Mecnun Dalı” (2007, Yitik Ülke Yayınları), “Dünyanın Külü”, (2013 İkaros Yayınları), “Sürgündeki Rüzgâr”, (Toplu Şiirler, 2014, Yitik Ülke Yayınları)

MORDUMAN

Bir gülün gölgesi düşmüş yüzüne
Kötü gülün, zalim gülün, dar gülün
Gel otur biraz yaşlanınca kalkarsın
Yüzün biraz, sesin biraz, kal biraz
Annenin elleriyle aynaları silersin

Bir ahın gölgesi düşmüş yüzüne
Derin ahın, yetim ahın, silahın
Beni yalnız bir göl gibi düşünme

Bir taşın gölgesi düşmüş sesine
Kara taşın, boğuk taşın, gizli taşın
Bende gölge olup beni üşüme
Kalın gölge, sessiz gölge, yan gölge
Beni yalnız gölge gibi düşünme

Üşür beyaz ol kızıl gül üşüme

Cevdet Karal: Trabzon’un Of ilçesinde dünyaya gelen Cevdet Karal’ın doğum tarihi muhtelif kaynaklarda 18 Aralık 1967 olarak belirtilse de nüfus kaydına göre asıl doğum tarihi 1 Mart 1969’dur. Annesi Mukaddes Hanım babası ise çiftçilikle ailesinin geçimini sağlayan Ahmet Bey’dir. Karal’ın çocukluk yılları Of’un köyünde geçti. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra Of İmam Hatip Lisesini bitirdi. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı üniversite öğrenimini Boğaziçi, İstanbul ve Mimar Sinan Üniversitelerinin sosyoloji ve psikoloji bölümlerinde sürdürdü (Yalçın 2010: 591). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Reklamcılık Bölümünden mezun oldu ve 1993’ten bu yana reklam sektöründe metin yazarı olarak çalıştı. Ömer Erdem ile 1998’de Kaşgar dergisini çıkardı. Cesedi Nereye Gömelim (2015) adli şiir kitabı ile 2015 Necip Fazıl Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Uzun Sürdü Hazırlığım (2017) adlı şiir kitabı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şiir kitabı seçildi. Evli olan sanatçı İstanbul’da yazı çalışmalarını sürdürmektedir.

İSİMSİZ

Bir önceki hali
Bence güzeldi, değiştirme
Etkiyi sınamak, yakın yürekte

Senin şiirlerinin
Tatlı bir karanlığı var
Bir sözcük için, gün ağarıncaya kadar

Sizce şiir
Bunca yalınlığı kaldırabilir mi?
İnsan. Ne kadar yalın, değil mi?
Ve incir. Hatırlamak bir şeyi
Siz bunları anlayabildiniz mi?

Okunur bu şiirler
Hangi dile çevrilse
Şiir. Bir yabancı artık anadilinde

Günaydın.
Singapur’a gidiyorum. Mail at sonra okurum.
Şiir ne durumda bakar mısın?

Yeni sayıya – bekliyoruz.
Birkaç kişi. Okuruz.

Emel İrtem - Biyografya

Emel İrtem: Şair ve yazar. 25 Temmuz 1969, Eskişehir doğumlu. Eskişehir Sağlık Meslek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Latin Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Hemşire olarak bir süre devlet hastanelerinde görev yaptı. Eskişehir’de yaşamaktadır.

Şiirleri 1990 yılından itibaren İblis, Sombahar, Ludingirra, Varlık vd. dergilerde yayımlandı. Divaneliğe Dönen Pergel adlı dosyasıyla 1999 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülünü aldı.

SENİ SEVİYEM

Artık bu gizemli bahçelerde dolaşan ayaklar
benim değil billah değil, bilmem kimin
Sizin mağrur bakışlarınıza yaslanmış
Gözler benim değil billah değil
Yeryüzünde ilk defa söylenen
Sözler benim değil
Kendimden şüphedeyim

Yok olsun gelecek ve geçmiş zamanlar
Bir tül serinliğinde savruluyor varlığım
Dokununca yitip giden o hüzünlü manolyalar gibi
İşte onlar gibi solan parmak uçlarında
Bir duvar yazısı “ seni seviyem”
Bunu ben demedim duvar dedi
Billah duvar!

Bir benim değil bu dünyada her nesnenin dili var

Ali Ayçil: Kudüs için on pasaj

Ali Ayçil: 1969 senesinde Çayırlı/ Erzincan’da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Çayırlı’da tamamlayan şair, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Günlük bir gazetede deneme yazıları yazan Ayçil, yayınevi editörlüğü ve öğretmenlik de yaptı. Kültür, sanat ve medeniyet dergisi olan Mostar’ın önce yayın kurulunda bulunan Ayçil, ardından aynı derginin editörü olarak görev aldı. Halen Dergah Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor.

Eserleri: Kovulmuşların Evi, Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları, Yenilgiden Dönerken, Arastanın Son Çırağı, Naz Bitti, Sur Kenti Hikayeleri, Bir Japon Nasıl Ölür, Usta Konuşmak İstiyor

Ahmet Murat şiiri yoldaş bir şiir - Dünya Bizim Kültür Portalı

Ahmet Murat: Şair, çevirmen, editör, radyo ve televizyon programı sunucusu. 30 Haziran 1971, Karaman doğumlu. Tam adı Ahmet Murat Özel’dir. Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, Özel Lale Erkek Lisesi, Karaman Lisesini bitirdikten sonra bir yıl Kahire’de, bir yıl da Tanta’da olmak üzere iki yıl Mısır’da bulundu; El Ezher Üniversitesinden ikinci sınıfta iken ayrıldı, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisans çalışmasını ve doktorasını Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde tamamladı. Yüksek lisans tezi: “İbn Rüşd’ün Varlık Ve Bilgi Alanlarında İbn Sina’ya Yönelttiği Eleştiriler” (2001).

Bazı Eserleri: Şiir: Kaf ve Rengi (1999, 2011), Kış Bilgisi (2004, 2013), Kalbin Kararı & İlahiler ve Neşideler (2014), Bir Şair Bisikletle (2016).

İZDİHAM