İktidar olmadan etik, etik olmadan iktidar olamaz.
Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen “Toplum ve Politika” seminerinde konuştu.
27 Şubat Cumartesi günü düzenlenen, “Toplum ve Politika” seminerinde konuşan Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, “iktidar, devlet, etik ve toplum” kavramları üzerine durdu.
Konuşmasına ilk önce “etik” kavramını inceleyerek başlayan Prof. Dr. Arslan, toplumdaki yanlış anlaşılmayı gidermek için “Etik eşittir ahlak değildir,” diyerek başladı. Ahlakın kurallardan oluştuğunu belirten Arslan, etik kavramını kurallarla açıklayamayacağımızdan bahsetti ve ekledi:
“Ahlakın içinde etik de vardır.”
Müslümanlığın insana vaaz ettiği etik bir duruş olduğunu önemle vurgulayan Hüsamettin Arslan, etik kavramının Habil ve Kabil ile başladığını söyledi ve sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Etik, Kalu Bela ile ilgilidir. Kabil’e, ‘Kardeşin nerede,’ diye sorulduğunda; Kabil, ‘Ben kardeşimin çobanı mıyım,’ demiştir. Bu vicdandan kaçmaktır. Sorumluluktan kaçmaktır. Kalu Bela’da Allah, ‘Ben sizin rabbiniz değil miyim,’ diye sorduğunda insanoğlu, ‘Evet,’ demiştir. Bu evet, sorumluluğa evettir. Vicdana, etiğe evettir.”
Konuşmasının devamında, iktidar kavramının yanı sıra iktidar ile etik ilişkisini de inceleyen Prof. Dr. Arslan, “İktidar kavramı, etik ile çelişir. Biz bu iki fenomen arasında kalırız,” dedi. İktidar ile etik arasındaki ilişkinin agnostikliğine vurgu yapan Hüsamettin Arslan, Biri olmadan diğerinin var olamayacağını vurguladı. Prof. Dr. Arslan, iki fenomen arasındaki ayrımı da şu şekilde yaptı:
“İktidar, ‘olan’, etik ise ‘olması gereken’dir.”
Prof. Dr. Hüsamettin Arslan’ın büyük ilgiyle takip edilen semineri “Toplum ve Politaka”nın bir sonraki dersi 26 Mart Cumartesi günü saat 15.00’te Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Arslan, gelecek ayki seminerinde, başkanlık sistemini tartışacak.
İZDİHAM