Ayraç, Kemal Tahir sayısıyla çıktı
13 Mart büyük romancımız Kemal Tahir’in yüz altıncı doğum günü. Kemal Tahir, 1910 senesi Mart ayında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmakta olduğu bir dönemde dünyaya geldi. 21 Nisan 1973 günü vefat etti. Bu hesapla, Kemal Tahgir’in ölümünün üzerinden kırk üç sene geçmiş
Vefatından kırk üç sene sonra Kemal Tahir okumak ne ifade ediyor? Kemal Tahir okumak neden gerekli? Yeni bir Türkiye’den söz edilen, Osmanlı’ya özlem duyulan, resmi tarihin eleştirilip yargılandığı, yerelliğin önemsendiği bu dönemde muhafazakâr kesimin en çok gönderme yaptığı ve andığı isim Cemil Meriç ve Tanpınar ile beraber Kemal Tahir… İşbu nedenle, Kemal Tahir tekrar okunsun, gündeme gelsin, tartışılsın istediğimiz için az sonra okumaya başlayacağınız “Kemal Tahir Özel Sayısını” hazırladık. Bu özel sayıda neler var?
Kemal Tahir’in manevi kızı Ayşegül Durugün Karaköse, “Kemal Tahir’in Sohbetleri” kitabının yazarı ve arkadaşı İsmet Bozdağ ve Çorum cezaevinden mahkum arkadaşı Kemal Erdoğan ile yaptığımız söyleşileri okuyacaksınız.
Ömer Faruk K. Kemal Tahir ve Cemil Meriç arasındaki düşünsel akrabalığı, Ayşen Yıldırım Kemal Tahir’in Türk ve Dünya Edebiyatına bakışını, Berkay Çetin onun düşünür yanını, Yaşar Öztürk Kemal Tahir’in aydınlarla olan çatışmalarını, Pirali Çağrı Şensoy Kemal Tahir’in devlete bakışını, Salim Olcay da son basılan tefrika eserleri hakkında yazdı.
Daha çok Türk Yunan mübadelesi üzerine çalışmaları ile tanınan gazeteci yazar İskender Özsoy ise Kemal Tahir’in ilk üç kitabının yayınlanma hikâyesini anlattı. “Esir Şehrin Hür İnsanı: Kemal Tahir” adlı kalınca bir biyografi araştırma kitabı da bulunan Akademisyen Sezai Coşkun, “Yol Ayrımı” romanı üzerine yazdığı inceleme yazısı ile birlikte ayrıca dergimize özel olarak arşivinden çıkardığı , yayıncısı Ahmet Tevfik Küflü’nün Kemal Tahir’e gönderdiği bir mektupla katkıda bulundu.
“Türkiye Defteri” dergisinin Şubat 1974 tarihli dördüncü sayısında yayımlanmış “Yaşar Kemal ve Kemal Tahir ile Eşkıyalık Üzerine” adlı konuşma Yaşar Kemal’in vefatının birinci, Kemal Tahir’in doğumunun yüz altıncı yılı anısına yine AYRAÇ sayfalarında…
Bu özel sayıyı önemli ve değerli kılan metinlerden birisi de, Kemal Tahir’in Çorum cezaevinden koğuş arkadaşı Kemal Erdoğan ile yapılan söyleşinin ve kendisinin bize sunduğu Kemal Tahir ile çekildiği fotoğrafın ilk kez yayınlanıyor oluşu! Ayrıca Kemal Tahir’in ölümünün onuncu yılında, 1983’de anısına hazırlanan bir programda, TRT arşivinden dinletilen bir ses kaydının çözümü de yine ilk kez AYRAÇ okurları için yayınlanmaktadır.
İthaki Yayınları Kemal Tahir Kitapları Editörü Selçuk Aylar, kendisiyle yaptığımız söyleşide, Kemal Tahir’in müstear isimle yazdığı, gazete köşelerinde kalmış, unutulmuş metinleri, roman ve hikâyeleri okurla buluşturmaya devam edeceklerinin müjdesini verdi.
İZDİHAM