Fatma Şengil Süzer’in Uçsun Varsın’ı Hakkında
Onun şiirleri insanın kabz halini çözüveriyor. Biraz sıkıldınsa ne diyeceğini bilemez oldunsa yazmak için bekliyor ama cümleleri çıkartamıyorsan içinden onu okumanın vakti gelmiş demektir. Fatma Şengil Süzer’den bahsediyorum. Şiirlerini tasavvufun billuru üzerine inşa eden, derviş sükuneti, güzellik sabrıyla yazan o güzel şairden. Uçsun Varsın Dergah Yayınları’ndan çıktı, şairin üçüncü kitabı.
Varsın bölümüyle açılıyor. Onun güzelliği ile başlıyor Süzer kitaba: bana bir kalp verdin sığarım dedin oraya/ ağlatma ne güzelsin. İster istemez histerik bir ruh hali geliyor. Süzer’in seslenişi ile birden sesleniyoruz biz de Rahman’a. Kapattın beni bana ne güzelsin.
Kadınların güzelliği temsili onların diliyle yeryüzünde dolaşan güzellik. Mayalanan yoğurt bile şiire dahil oluveriyor kelimelerin gücüyle: bir kadın bu derler, keskin öteki/ yoğurt mayalardı kalaylı bir tas bulsa.
Karşımıza çıkan Lili “ya bensem bu? Benim sanki” sorusunu sorduruyor. Şiirin içine girmekten fazlası şiirle hemhal oluveriyor insan. Şarkılar istemeyen bir Lili tanıyorum/ şiirler istemeyen”. Ne vakit “ey insanlar” diye seslenilse kendisine seslenildiğini sanan bir Lili. Elbette şiir Sezai Karakoç’a selam ediyor. Lili o kadar güzel ki o kadar naif ki insanın Lili olası geliyor.
Sevmek bizi kurtaran yegane şey değil midir? Nefreti öfkeyi hırsı intikamı kurutan onların harlanan ateşine sular döken sevgi. Sevmeyenin soluğu kesilir hayatı monotonlaşır. O bahar güzellik neşe cıvıltı insan sayesinde değil sevmek sayesinde değil midir? Sevdim mi, sevdimse kurtuldum diyor Süzer. Sevdimse kurtuldum.
Sonrasında bizi sürükleyen bu sevmek duygusu insanın üzerinden çok daha kutsala yöneliyor. Sevgi kuşatıp sarmalıyor okurken.
İkinci bölüm uçsun diyor. Bırakın uçsun. Atmayan kalbin için getirdim önemli bir şeymiş gibi. Şiirler sevginin güzelliğinin yanı sıra nasıl da görülmez olduğunu hissettiriyor. Getirdim, önemli bir şeymiş gibi. Yani önemli aslında bak ne kadar da önemli! Ama senin kalbin atmıyor! Durmuş, önemsemiyorsun. Sevgimizi önemseyen kaç kişi var sahi bu hayatta? Ya bizi bizden çok seven? Çok seviyorum ama önemli mi?
Kelimeler bir kadının savunma silâhlarıdır. Ey kelimem, sevgilim beni savun! Şiir bu savunmanın meydana çıkışıdır.
Yine kalbimizi saran içimize serin bir ibrik suyu döküveren ve bizim yerimize konuşan şiiriyle Fatma Şengil Süzer hepimizi selamlamış. Nice şiir kitabı nice kelime ile tekrar bizi buluşturacağı ana kadar Uçsun Varsın diyoruz.
Hatice Çay
İZDİHAM