Büşra Ümmühan, “Şahsiyet Meselesi” Kitabını Anlattı
Karakterler Alanında Çalışma Yapmaya Nasıl Karar Verdiniz?
İnsana olan merakım çocukluğumdan beri var. Kimi zaman hikayelerle, kimi zaman hayal dünyamda konuşturduğum karakterlerle hep insana müteveccih düşünce mesailerim oldu.
Bu yolda yürümeye başlamadan önce koyu bir mükemmeliyetçi karakterdim.
İnsanlardan neden farklı hissettiğimi, niye daha hassas olduğumu, yalnızlıktan nasıl bu kadar zevk aldığımı, başka birine mutluluk veren bir şeyin bana eziyet gibi gelmesini anlamıyordum. Başka bir yere aitmiş gibi hissetme duygusu üretim sağlayan bir duygudur. Aynı zamanda yıkıcıdır. Başka bir yere ait olma duygumun kaynağını araştırırken karakter eğitimi ile karşılaştım. O zaman derin bir rahatlama yaşadım, çünkü tüm mükemmeliyetçiler kendini farklı bir dünyaya ait hissediyorlarmış.
Zamanla insan ilişkilerim, kendim, çalışma stilim ve birçok şey elementleri dengelememle birlikte değişti. Başarı ve huzur oranım ikiye katlandı. Doğru yolda olduğumu anlayınca bu yolda ilerledim.
Elementleri dengelemekten bahsettiniz, bir insan karakterini değiştirebilir mi?
Ana karakterimizi sağlıklı bir şekilde değiştiremeyiz. Bazı istisna durumlar vardır, o dönemlerde zorunlu olarak değişebilir. Bir travma durumu, uzun süre baskı altında kalma, beğenilmeme, aşağılanma gibi süreçler karakterin olumsuz olarak değişmesine sebep olur. Ancak bu kişiye çok zarar verir. Kimse kendi karakteri dışında mutlu olamaz.
Karakterleri dengelemek bambaşka bir şey. Ana karakterimiz sabittir. Diğer elementleri de yerli yerinde ve dengeli kullanmayı öğreniriz. Senelerdir bunun eğitimlerini de veriyorum. Hayata ve kendine bakış açısı değişen, yaşam kalitesi yükselen çok kişi var.
Her karakteri çözümlemek mümkün mü? Herkesi tanıyabilir miyiz?
Bir karakter dışında diğer karakter yapılarının kendilerini ele veren belli başlı davranış ya da cümle kalıpları vardır. Hatta ben artık resim ya da sosyal medya profillerinden analiz yapabiliyorum. Uzun süre alanda çalışan biri de kolaylıkla karakterleri çözebilir. Çözmekte ilk bakışta zorlandığımız tek karakter barışçıl uyumlular. Çünkü onların ayna nöronları gelişmiş olduğu için kolaylıkla duruma ya da kişiye göre davranış modeli geliştirebiliyorlar. Bu güzel bir şey. Karşıdakini aynalıyorlar yani. Onu çözmek için yansımanın ardını görebilecek kadar vakit geçirmek lazım. Bu karakterler aynı zamanda gizemi seven ve çözülmek istemeyen kişilerdir.
İnsanın kendini bu sistemle tanıması mümkün müdür?
İnsan var oluşunun başından beri nerden geldim, nereye gidiyorum ve ben kimim sorularının cevaplarını merak etmiştir. Sadece dört elementle insan denen mucizeyi çözmek mümkün değil. Bu alan bize bir harita çizer. Yollarını, sokaklarını keşfetmek her bir bireyin kendi tekâmül serüvenidir.
Karakterleri tanımanın gözlemlenen en belirgin faydaları neler?
İlk olarak kendimizle ilgili büyük bir farkındalığa kavuşuyoruz. Farkına vardığımız şey arka planda şifalanmaya başlar. Anlamlandırdığımız şey artık bizi rahatsız etmez.
Kendi kapasitemizi fark ederek hem özel hayatımızda hem de mesleki hayatımızda doğru seçimlere yönlendirir.
Bunların yanında sistem kolay ve etkilidir. Bu sebeple hızla çevremizdekilerin davranışlarını da anlamlandırırız. İletişimimiz çok daha kolay olur. Eğitimlerden sonra karşısındaki kişinin davranışının kaynağını anlayarak ayrılıktan vazgeçen, kardeşimi kazandım diyen, annesiyle barışan çok kişi oldu.
Tabi anlamlandırmanın dışında Karakter Tanıma Rehberi pratik çözümler de sunar.
En iyi karakter şudur diyebileceğimiz bir karakter var mıdır? Ya da sizin şu karakter olsaydım dediğiniz oldu mu?
Bütün karakterlerin olumlu ve olumsuz özellikleri tartılsa neredeyse eşit gelir. Her birinden çok başarılı insanlar çıkar.
Başka bir karakter olmak istemezdim. Bununla birlikte yan karakterlerimi geliştirerek hedefim olan yapıya ulaştım.
Atölyelerde en dikkat çekici durumlardan biri de bu oluyor. Bir karakteri anlatırken diğerleri “Ya böyle hayat mı yaşanır” gözüyle bakıyor. Yani özünde herkes memnun karakterinden.
İzdiham
Editör: İbrahim Varelci
Kitabı okuduğumda aklımda kalan sorular olmuştu. Sayenizde açıklığa kavuştu. Çok teşekkür ederim.