22 Temmuz 2021

Fotoşopla Hangi Ülkeye, Kaç TL’ye Gidersiniz?

ile izdiham

Photoshop, önceden oluşturulmuş grafiklerinizi ve fotoğraflarınızı vektörel olarak değiştirip yapılandırabileceğiniz bir resim editörüdür.  Yani photoshop, yeni bir resim oluşturmaktan daha çok var olan resimler üzerinde düzenlemeler yapmanıza yardımcı olmaktadır.

Grafik düzenleme yazılımları yeni bir grafiksel veri veya fotoğrafı yeniden oluşturmak yerine daha çok, önceden meydana getirilmiş bir verinin üzerinde düzenleme yapmaya yardımcı olur. Bu işlem yapılırken daha çok kullandığımız ögeler kesme, kopyalama ve silmedir. Kullanım amacı ise birçok farklı alana katkı sağlayabilir. Yıpranmış, soluk görüntü kazanmış fotoğrafları yeniden düzenlemeye, var olan bir fotoğrafa istediğiniz rengi vermede ve çeşitli eğlence faktörü oluşturulabilecek durumlarda kullanılabilir.

Photoshop tarihi ilk olarak 1987 yılında o dönem Michigan Üniversitesi doktora öğrencisi olan Thomas Knoll ve kardeşi John Knoll ile başlar. O dönem yazılımı birlikte geliştirmeye başlayan abi kardeşin yolu 1988 yılında Adobe ile kesişir. Bugüne kadar gelişerek gelir.

İzdiham kurulduğundan beri birçok insan İzdiham’a emek verdi. Edebiyatla olan ilişkilerini dostluğa, çabaya, iyiliğe bağlayan birçok arkadaşımız fotoşopla gezmeye ise Tarık Taş’ın Yakup Öztürk ile Avusturya özlemi ile başladı. İşte tek tek arkadaşlarımızın fotoşopla gezi tarihçesi:

Tarık Taş: İzdiham’ın temel taşlarından biri olan ve video-montaj alanında çalışmaları bulunan Tarık Taş, Kuzguncuk’ta birlikte hayal kurduğu Yakup Öztürk ile 2015 yılında fotoşopla Almanya, Hollanda, Avusturya ve Belçika’ya gitti. Yaklaşık 15 gün süren bu gezinin fotoşop çalışmaları çok kısa sürdü. Zira Tarık Taş’ın grafik alanında kendini oldukça yetiştirmiş arkadaşları vardı.

Berkan Ürgen: Berkan Ürgen fotoşop ile yaşam tarzını sürdürmede oldukça kendini geliştirerek fotoşop sayesinde Belçika’da yaşamaya başladı. 2018 yılından beri kendini Belçika’da yaşadığını zanneden Berkan Ürgen’e inanıyoruz. Belçika’da fotoşopla yaşama bedeli: 200 TL.

Özer Turan: Fotoşopa çok ısınamasa bile ara ara fotoşopla çalışmalar yapıyor. Trabzon’a ait mesire yerlerine fotoşopla gitmek dışında pek bir fotoşop çalışması bulunmuyor. Sürekli olarak her şeyden şikayet eden Özer Turan, fotoşop konusundaki bezginliğini de siyaset kurumuna atarak kurtulmaya çalışıyor.

Hakan Göksel: Fotoşop konusundan en yetkin isimlerden biri de Hakan Göksel. Yıllardır alamadığı motosiklet özlemini fotoşopla gidermeye çalışan Göksel, Antalya’da yaşadığına herkesi inandırsa da biz gerçeği biliyoruz. Göksel, Üsküdar’daki evinden çıkmayarak tüm mesaisini bu hayaline harcıyor. Aramızda para toplayıp MacBook bilgisayar hediye etmeyi düşünüyoruz. Daha iyi fotoşoplar için.

Huriye Civan: Kendisi aynı zamanda grafiker ve seslendirme sanatçısı olan Huriye Civan bu konuda en şanslı insanlardan biri. Grafik sanatçısı olduğu için “canım ne zaman isterse istediğim ülkeye giderim” rahatlığını yaşayan Huriye Civan, Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde okuduğunu ispat için Girne Amerikan üniversitesinde Esra Turan ile kendini birlikte gösteren birbirinden değişik çalışmalar yaptı. Huriye Civan’ın son fotoşop çalışması ise yüksek lisans fotoşopu. Bedeli: 170 TL. Evet 170 TL ile fotoşopla yüksek lisans yapabilirsiniz.

Mustafa Toprak: “Fotoşop’un prensi” diyebilirsiniz. Mustafa Toprak Üsküdar’da gezerken instagrama attığı Sırbistan fotoşoplu çalışmaları ile tanınıyor. Mustafa Toprak, fotoşopa sonradan başlayıp herkesi geçen bir isim oldu. Canı nereye gitmek istese bilgisayarın başına geçiyor. Bir gün Suriye’de, bir gün Şili’de, bir gün Sırbistan’da. Mustafa Toprak’ın fotoşop çalışma bedeli yok. Bizzat çalışmalarını kendisi yürütüyor.

Nurdal Durmuş: “Durdu, durdu fotoşopu gözünden vurdu” isimlerden. Son beş yıla kadar Üsküdar-Kadıköy arası mekik dokuyan Nurdal Bey, fotoşopu öğrendikten sonra birçok ülkeyi gezmeye başladı. Şu anda Ankara’da yaşayan Nurdal Durmuş fotoşopla beş yılda 45 ülke gezdi. Fotoşop gezme bedeli: 450 TL.

Onur Bayrak: Şair Onur Bayrak da sessizce fotoşop öğrenen isimlerden. Elini korkak alıştırdığı için bu yıl sadece Bilecik çalışması yapan Bayrak’ın birkaç yıl içinde kendini iyice geliştirerek Rusya’dan Mali’ye, Kore’den Arnavutluk’a kadar kendini fotoşopla göstereceğe benziyor.

Emine Şimşek: İzdiham yayın hayatına başladığı ilk zamanlardan beri yer alan Emine Şimşek, fotoşopla Nevşehir’de gezilmedik yer bırakmadı. Emine Şimşek kendini o kadar fotoşop konusunda geliştirdi ki görenler onun gerçekten Nevşehir’de yaşadığına inanıyor.

Çiğdem Yazıcı: İzdiham Kitap Okuma Genel Koordinatörü ve gül gibi iki çocuk annesi olan Çiğdem Yazıcı da uzun zaman direndikten sonra fotoşopla gezmeye bir ay önce başladı. Kızı Hatice Yazıcı ile şifacılık alanında çalışmaları bulunan Çiğdem Hanım, bu geçtiğimiz ay 160 TL’ye Güneydoğu turuna çıkarak bize Mardin’de vs olduğuna inandırdı.

Seda Nur Bilici: Çeyrek altın biriktirme şampiyonluğunu kimseye kaptırmayan Seda Nur Bilici, psikologluktan sıkıldığı anlarda fotoşop gezilere çıkmaya devam ediyor. En son Marmaris’e fotoşopla giden Seda Nur Bilici, insanlar buna inansın diye bir çeyrek altın bozdurarak kendini Marmaris’te gösteren video-montaj da yaptırdı. 800 TL masraf.

Adem Eyüp Yılmaz: İzdiham’daki en eski fotoşopçu. Onun için fotoşop o kadar kolay ki fotoşopla domates bile yetiştiriyor, her yere vaktinde gittiğini bile zannediyor. Bu konuda gerçek bir uzman. Türkiye’nin sayılı fotoşopçularından.

Dilek Kartal: Fotoşopa karşı. Gezmeyi sevmiyor.

Yasin Şafak: Tweet atmaktan fotoşopa zaman bulamıyor.

Hüseyin Hakan: Fotoşopu Van’la tanıştıran yazar olarak biliniyor. Van’da sık sık fotoşop çalışmalarında bulunan Hüseyin Hakan, fotoşopla bir yere gitmeyi sevmese de ara ara Hakkari’ye, Siirt’te kendini göstermeyi seviyor.

Faruk Sarıkavak: Tam bir fotoşop düşmanı. Eline bugüne kadar tek fotoşop çalışması almadı, itibar etmedi. Yakında alışacak ama haberi yok.

Halil Ecer: Sosyolog Halil Ecer de fotoşop çalışmaları bulunan genç bir akademisyen. ODTÜ’de gençlik kurultayı için fotoşop çalışmalarında bulunan Halil Ecer’i çok yakında çeşitli ülkelerde göreceksiniz. Çünkü o da gezmeyi seviyor ama “neden bu kadar para vereyim?” diyenlerden. Fotoşop varken, pasaporta gerek yok.

Muhammed Halil Kaya: Muhammed Halil Kaya, Afrika’da fotoşopla bulunma ustası. Her an bir instagram hikayesinde onu Afrika’da görebilirsiniz. Onun da grafik konusunda oldukça yetkin arkadaşları var.

Enis Gürcan: Fotoşopa yeni boyut getirdi. Fotoşopla tarım ve ziraat alanında çalışmalara başladı. Ressam olmasına rağmen fotoşopu daha çok sevdiğini sık sık dile getiriyor. Maliyeti sıfır zirai çalışmalarda bulunuyor.

Müseffa Küni: Erzurum koordinatörü Müseffa Küni, geçtiğimiz ay “vira bismillah” diyerek fotoşopla Karadeniz turuna çıktı. Biz gerçeği bilsek de kimseye bunun bir fotoşop gezintisi olduğunu söylemedik.

Gelecekte fotoşop ustası olmasını beklediğimiz diğer genç isimler: Melek Bölükbaşı, Esin Kübra Polat, Rumeysa Kocaman, Servet Özkan, Elif Atasoy, Enes Aras, Gamze Ergen, Elif Atasoy, Sümeyye Özbay, Şeyma Uğuş, Ahmet Tüter ve İbrahim Varelci.

İZDİHAM