Kediler Fareleri Azaltmıyor, Davranışlarını Değiştiriyor
Kedilerin fare avcılığı üzerinde yapılan yeni bir araştırma, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Bir fare kolonisine bırakılan yabani kedilerin, düşünüldüğü gibi farelerin azalmasına yol açan bir sonuç almadıkları görüldü.
Yabani kedi, yırtıcı bir hayvan olarak biliniyor. Örneğin kuş nüfusu üzerine büyük bir etkiye sahipler. Bir çok Batılı kentte bu duruma tanıklık ediliyor. Ancak fareler üzerinde de bu etkiye sahip mi?
Her ne kadar kedi, genellikle fare nüfusunu dengelemek için kullanılsa da, bugüne kadar hiçbir araştırma kedinin bu konudaki etkisi üzerine gerçek alamda yoğunlaşmadı. Ancak New York’ta bir atık dönüştürme merkezine yapılan araştırma, kedinin fare üzerindeki etkisine de açıklık getirdi.
Phys.org sitesinde yer alan habere göre araştırmanın temel yazarlarından ABD’deki Fordham Üniversitesi’nde doktor Michael H. Parsons, “Alanda bulunan kedi sayısının, gözlemlenen fare sayısı üzerine etkisini öğrenmek istedik” dedi.
Araştırma “Frontiers in Ecology and Evolution” dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, elektronik çiplerle, üç yabani kedinin bulunduğu alanda 100 farenin davranışlarını gözlemledi.
Bu çatışmada, açık bir şekilde tek galip var. O da fare. 79 gün boyunca yapılan gözlemlere göre sadece üç saldırı teşebbüsü gerçekleşti ve sadece iki fare öldürüldü.
Araştırmada şu tespitler yapıldı: “Tüm avlar gibi, fareler de avlanma risklerini aşırı biçimde değerlendiriyor. Kedilerin olduğu ortamda, davranışlarını daha az görünür hale getiriyorlar ve çoğu zaman yer altında kalıyorlar. Bu da, kedilerin kentlerde fareleri kontrol etmek için serbest bırakılmasının, kedilerin fauna için risk oluşturduğu yönünde sorulara yol açıyor.”
Peki kediler neden fareler karşısında bu kadar az etkili olabiliyorlar? Michael H. Parsons’a göre bunun yanıtı basit: fareler saklanıyorlar. Araştırmacı, “İnsanlar daha az fare gördüklerinde kedilerin onları öldürdüğünü varsayıyorlar, oysa farelerin davranışlarını düzenlemesinden kaynaklanıyor” diye noktalıyor.
İZDİHAM