30 Ocak 2015

Lodoslu Havalarda Yapılması Gerekenler

ile izdihamdergi

1. Halkımız; soğuk havalarda, ısınmak amacıyla sobayı yakar. Sobanın iyi ısıtması amacıyla, içine de kömür atar ve yakar.
2. Halkımız; soba bacalarını da temizleyerek bacaların iyi çekmesini ve sobalarının iyi-verimli yanmasını sağlar.
3. Yapılan işlemler buraya kadar doğru, ama işin içine lodos girince her şey değişiyor.
4. Ayşe teyze veya Ahmet amca; lodos ‘un teknik özelliğini ve hatta sıcaklık farklarını bilemez, bilmek zorunda da değildir. Ayşe teyze ve Ahmet amca soba yakmasını bilir.
5. Bu olaylarda esas suçlu; olayları gerçek anlamda bilip de halkın anlayacağı lisan ile anlatmayan ve söylemeyenlerdir.
6. Çankaya’da veya Kadıköy’de veyahut Karşıyaka’da oturanların anlayacağı lisanı; Bursa’nın veya Balıkesir’in veya Afyon’un kenar mahallelerinde oturanların anlamasını beklemek hayal olur. Ayrıca kenar mahallelerde oturanların iletişim cihazları da yoktur. Onların tek derdi, ekmek kavgasıdır.
7. Ayşe Teyze’ye ve Ahmet Amca’ya şu şekilde konuşmak gerekir: “Lodoslu havalarda sobanızı; dışarda, açık alanda da yaksanız bacasından yukarı doğru duman çıkmaz, duman aşağıya gider.”
8. İşin teknik yönü ile ilgilenenlere de şu şekilde izahat verilir:
a) Normal hava şartlarında yer-üstü çevre sıcaklığı 8 derece ve normal hava şartlarında apartman-üstü sıcaklığı 5 derece ise apartman bacaları çeker, soba zehirlenmeleri olmaz.

(soğuk hava daha ağır olduğu için çöker, sıcak hava yukarı çıkar)
b) Lodoslu hava şartlarında yer-üstü hava sıcaklığı 8 derece ve lodoslu hava şartlarında apartman-üstü sıcaklığı 17 derece ise apartman bacaları çekmez, soba zehirlenmeleri kaçınılmazdır.

(Yukarıdaki hava sıcak, yer-üstü daha soğuk ise hareket olmaz.)
9. Lodoslu hava şartlarında, ne olursa olsun sobalar yakılmaz.

 

Mustafa Şişmanoğlu
İzdiham