Alper Beşe,1983 tarihinde Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu için modern Türk şiirinin tarihini anlatan elli iki bölümlük bir program hazırladı (2009). Bitirmeyi başardığı ilk oyunu Dördüncü Rusya Seferi Ankara’da sahnelendi (2011). Şiirleri ve öyküleri, Akatalpa, Sarnıç, Sincan İstasyonu, Sözcükler ve Varlık dergilerinde yayımlandı. Birtakım Tuhaflıklar adlı öykü dosyası 2013 Yaşar Nabi Nayır Ödülleri’nde ‘dikkate değer’ bulundu. Çeşitli radyo ve televizyon programları ile belgeseller için metinler yazdı.
Alper Beşe, edebiyatımızın eser bakımından genç bir öykücülerinden biridir. İlk kez 2014 yılında yayımlanan “Bir Takım Tuhaflıklar” isimli öykü kitabı ile çıktı okur karşısına. Beşe ‘nin Türkçe Öykü içerisindeki yerini, öykü yürüyüşünü görebilmek adına ilk kitabından bahsedelim biraz : “Bir Takım Tuhaflıklar.” Kitap yayımlandığı yılın en çok ilgi gören kitaplarından biri olmuştu. İki bölümden oluşan kitapta yazar Türkiye’nin siyasi tarihine de değinmişti öykülerinde. “ Daktilo ve Martıdan Korkan Oğlan” kitabın öne çıkan ve yazarın öykü alanında geleceğine ışık tutan önemli iki öyküsüydü. Kitapta yer alan öyküler yazarın dil, anlatım, kurgu ve teknik alanlarındaki yetkinliğini ve bilgi birikimini gösteriyor, gelecek vaad eden bir öykücüden izler taşıyordu. Kitabın ikinci bölümü yazarın özgünlüğünü, dil ve anlatım yetkinliğini öne çıkarması açısından ayrıca önem arz ediyordu.
Aradan geçen, yazın dünyası için kısa sayılabilecek bir sürede- yaklaşık bir yıl- ikinci kitabı ile göründü yeniden: “Gecikmeli.”
Alakarga yayınları tarafından Nisan 2015 tarihinde yayımlanan kitap, Alper Beşe’nin öykücülüğünü pekiştiren bir kitap oldu. Kent insanının yaşamından izler taşıyan öyküler barındıran kitap, yazarın edebiyat yolculuğunda duraksamayacağını, ülkeye ve insana bakışının yenileneceğini dolayısıyla anlatımının da yenileneceğinin sinyalini veriyor bizlere. Özelde kitapta yer alan bütün öykülerin üzerinde titizlikle çalışıldığı belli oluyor. Her öykü kitabında öne çıkan öyküler mutlaka olur. “ şefin tavsiyesi, küçük tufan, kat yeri, yılan gömlekleri” kitabın öne çıkan öykülerinden. Bunun yanında kitapta yer alan diğer öyküler kitabı belirli bir seviyede tutmuş. Genel anlamıyla güçlü girişleri olan öyküler Beşe’nin özgün anlatımı ile daha da güçlenerek devam ediyor.
“Gecikmeli” on üç öykü barındırıyor içinde. Ev içleri, iş ortamları ve öykü kişilerini yakalayıp kendisine doğru çeken sokaklar, toplumsal olaylar ve içinde bulunduğumuz karmaşık değişim dönemini saptayan gözlemlerden oluşan öykülerinde yazar, “ bulunduğu çağa tanıklık etme” görevini de ihmal etmiyor.
Bütün öyküleri en ince ayrıntısına kadar planlanıp kâğıda öyle aktarılmış gibi. Kurgusuyla, anlatımıyla, üslubuyla öyküleri kusursuza yakın duruyor. Öykü türü, kelime sayısı bakımından dar alanda yapılan çalışmalarla vücut bulduğu için, metin sonlarının çok güçlü olması gerekir. Aksi bir durumda sallantıda kalacak olan metin kendisine ve yazarına zarar verecektir. Alper Beşe güçlü açılışlarla oluşturduğu öykülerinin kapanışlarını daha vurgulu yaparak bu zorluğun da üstesinden geliyor.
Hangi yazın türü olursa olsun yazarın kalıcılığını ve özgünlüğünü belirleme noktasında ikinci kitabın önemli bir aşama olduğunu daha önce de belirtmiştim. Beşe, kendi kuşağında ikinci kitap sınavından da yüzünün akıyla çıkan bir öykücü.
Edebiyatımızda, tam anlamıyla bir Alper Beşe öyküsünün oluştuğunu, oturduğunu söylemek için henüz erken. Fakat genç bir öykücünün kendi öyküsüne doğru güçlü ve emin adımlarla yürüdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
ALPER BEŞE-GECİKMELİ, ALA KARGA YAYINLARI, NİSAN 2015
İZDİHAM