Şair Atakan Yavuz’un Tanıyor Olabileceğin Kişiler adlı şiir kitabı İzdiham Yayınları’ndan çıktı.
Amasya’da doğumlu şair Atakan Yavuz bugüne kadar Dergâh, İzdiham, Nihayet, Hece, Varlık, Barbar, Karagöz gibi dergilerde şiir, deneme, eleştiri ve şiir üzerine yazılar yayımladı. “Kunduz Dersleri” ve “Bakış Talimi” adında iki şiir, “Hata Günlüğü” ve “İyiler Asla Özür Dilemez” adında iki deneme ve “Dünyanın Rengi” adında bir anlatı kitabı yayımlanan yazarın ayrıca Cenap Şehabettin’in hayatını anlatan bir biyografi kitabı mevcut.
Kunduz Dersleri ve Bakış Talimi kitabından sonra üçüncü şiir kitabı olan Tanıyor Olabileceğin Kişiler diğer şiir kitaplarındaki şiirselliği korurken günümüzün bütün dinamik kavramlarını estetize ederek şiirlerinde kullanıyor.
Tanıyor Olabileceğin Kişiler üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümün ismi Kimi Takip Etmeli.
“Bir kuşun yüreğini saracak kadar küçüktür kiminin elleri” mısrasıyla başlayan birinci bölüm şiirlerinin birçoğu “kimleri takip etmeli?” sorusuna cevap niteliğinde. Atakan Yavuz’a göre takip edilmesi gerekenler oldukça güzel, farklı ve dünyanın şu anda bize sunduğu takip listesinden oldukça uzakta.
Nehir diplerindeki o beyaz serinliği takip etmeli
Kum saatine takılan kaostaki birliği
Tüm bildiklerini yakıp gidenleri
Bilmediğini bilenleri takip etmeli
Bak göklerdedir bazı dervişlerin ayak izleri
Kitabın ikinci bölümü Passoloni’nin “Sadece şair olarak/ yaşamak isterim/
çünkü hayat sadece kendisiyle ifade edilir.” sözleriyle açılıyor. Tanıyor Olabileceğin Kişiler adlı bu bölüm “Acım Bile Yabancı Bana” adlı şiir ile başlıyor ve şöyle diyor: “Tanıyor olabileceğim kişiler yok burada”
Herkes Bir Kere Kırılır Hayatında şiiriyle başlayan üçüncü bölümün ismi ise #Bunu da Beğenebilirsin.
“Kalbi kırılınca insan tabut gibi ağırlaşıyor
Lavanta çığlıkları arasında solgun ev kadınları”
Tanıyor Olabileceğin Kişiler bir bütün olarak ele alındığında gösteri ve beğeni dünyasına şairin sessizce ama büyük mısralarla itirazının kitabı.
İZDİHAM