Çay içerken uyulması gereken kurallar aşağıdadır.
İzdiham olarak bundan böyle çay içerken yapılması gereken kuralları belirledik. Lütfen bundan önce bizimle çay içenler ya da bundan sonra çay içecekler dikkat etsin.
1. Mesela çay içmeye niyetlendiniz ve aklınıza Tarık diye sevdiğiniz bir arkadaş geldi. Arayan arkadaşın adı da İbrahim olsun. İbrahim daha önce Tarık’ı aradığında şöyle diyordu:
Yanlış: “Tarık, ben şu an Küçükçekmece’deyim. Buraya geldiğinde haber ver de bir çay ısmarla!
Doğru: Tarık, görüştüğümüzde birlikte çay içelim.
Arayan şahıs, aranan şahsı bundan böyle tahakküm altına almayacaktır.
2. Buluşmaya karar verdiniz. Diyelim ki önce Kaan isimli bir şahıs buluşma noktasına sizden önce ulaştı. Siz ise Kaan‘dan sonra ulaştınız o noktaya. Bunu şöyle şekillendirebiliriz.
A __________________________B
Noktası Noktası
Her akşam görüştüğünüz için ilk gidene çay masrafları yüklenmeyecektir. Bu kural ayda bir ya da 53 günde bir görüşenler için geçerlidir. Haftada en az üç kez görüşenler bu kapsama girmemektedir.
Yanlış: Ooo, bugün çaylar senden demek! (Bu esnada hafif bir tebessüm belirmektedir).
Doğru: Selam Kaan, bugün de seni görmek ne güzel.
3. Arayan şahıs ile aranan şahıs diyelim ki Üsküdar’da buluştu. Ve ilk konuşma faslı geçti. Şimdi sıra çay ya da meyveli soda sipariş etmeye geldi. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde sipariş esnasında şu diyalog gerçekleşiyordu.
Yanlış: Ooo, bacanak, haydi bir meyveli soda söyle, içelim.
Doğru: İznin olursa bugün meyveli sodayı ben ısmarlamak istiyorum. İstersen başka bir şey sipariş edelim.
Bu konuşmayı şemayla gösteremeyeceğiz ama en yakın şekil aşağıdadır.
4. Siparişler geldi ve muhabbet etmeye başladınız. Olayın kahramanlarının adı Sakan ile Denis olsun. Sakan daha önceki görüşmelerde bir yandan içeceğini yudumlarken bir yandan da 25 dakika sonra hesap ödememek için tedbir alıyordu.
Yanlış: Ooo, senin ısmarladığın oraletin de çok güzel oluyor.
Doğru: Bu güz el oraletleri bugün ben ödemek istiyorum.
Olayı anlatan şekil ise aşağıdadır.
5. Artık zamanı geldi. Çaylarınızı, sodalarınızı ve oraletlerinizi içtiniz. Tam o esnada gelişen şu hadiseler lütfen tekrarlanmasın.
Yanlış: Ben bir lavaboya gideyim.
Doğru: Lavaboya gideceğim, sakın hesaba dokunma.
6. Her şey bitti, çaylar içildi, zaman doldu ve eve gitme hazırlıkları başladı. Lavabo diye bir bahane de bulamadınız.
LAVABO
LAVABO
Yanlış: Normal bir elin pantolon cebinde para bulma süresi 15 saniye iken maalesef bizimle birlikte oturan arkadaşların pantolonlarının cebinde para bulma süreleri 3 dakikaya kadar çıktığı gözlenmiştir. İsveçli bilim insanlarının bile anlamadığı bu süreye biz “ADİSYON SENDROMU” diyoruz.
Doğru: Adisyon sendromu diye bir şey yoktur.
7. Oturma süresi boyunca şiir ve şiir dünyasıyla ilgili cümleler kurmayınız. Ve lütfen ayrılırken“şiirle kalın” diye bir veda temennisinde bulunmayınız.
Bu metin on madde olur diye düşünmüştük. 7 maddede kalınca son 3 maddeye felsefi cümleler koyalım diye düşündük.
8. Gnostisizm; tanrısal, mutlak bilgiye bir anlık aydınlanmayla, sezgiyle ulaşılabileceğini ileri süren bir dinsel akımdır. Bu akım ilk çağ Yunan felsefesi ile Hıristiyan dininin görüşlerini kaynaştırmaya çalışan, felsefeciler tarafından milattan sonra I. ve II. yüzyıllarda oluşturulmuştur. Bu akımın savunucuları, dinlerin mutlak bilgiyi sağlamada yetersiz oldukları görüşündedirler.
9. 1033-1109 yılları arasında yaşamıştır. İtalyalıdır ama 1093’den sonra İngiltere’de Canterbury başpiskoposluğu yapmış ve orada ölmüştür.
10. Lingüistik antropoloji, dili mekan ve zaman içinde toplumsal ve kültürel bağlamda inceleyen bir alt disiplindir.
Fotoğraf: Google Görseller
İZDİHAM