12 Nisan 2016

Dergah Dergisi’nin 314. sayısı çıktı

ile izdiham

Dergah’ın 2016 Şubat sayısında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahpeyker Hanım Sultan’a yazdığı mektubu yayınlamıştı. Mektupta adı geçen Saffet Tanman Hanım’ın oğlu Mehmet Baha Tanman, Dergah’a gönderdiği bir mektupla hem meseleyi aydınlatıyor hem de tartışmaya son noktayı koyuyor.

Yine bu sayıda Kemal Tahir’in terekesinden iki belge yayınlanıyor. Tahir’in, Devlet Ana’nın arka kapağı için yazdığı yazı ve yine aynı roman için düşündüğü isimlerden birinin kapak eskizi.

Bu sayının şairleri Atakan Yavuz, Taner Sarıtaş, Ali Ayçil, Ahmet İlhan Sancak, Selma Yıldırım Kıldan, Davut Güner, M. Sadi Karademir, Sümeyye Özdemir, Mehmet Şahinkoç, Zümrüt Karabudak, Murat Altın ve Cafer Keklikçi.

Atakan Yavuz ve Mustafa Melih Erdoğan ‘derkenar’ sütunlarında yazdı.

Nisan sayısının hikâyecileri Sinem Torun, Elif Hümeyra Aydın ve Ömer Eski.

Necip Tosun, Cemal Şakar’ın son kitabı ‘Kara’ya ayna tuttu. Zeynep Arkan, Behçet Necatigil şiiri hakkında bir yazı kaleme aldı. Arkan’ın, Necatigil’in ‘ev’leriyle ilgili yorumu kayda değer.

Çeviri sayfamızda Damien Walter’ın kısa bir metni var: ‘Yüksek edebiyat fantastik edebiyata karşı.’ İtalyan gazeteci ve akademisyen Giuseppe Didonna, Dergâh Dergisi için “bir İtalyan’ın gözünden Umberto Eco”yu kaleme aldı.

Fatma Barbarosoğlu, bir fotoğrafın altına ‘hikâyeci gözün notları’nı düşüyor.

Hayrettin Orhanoğlu, Cevdet Karal şiirinin bütüncül bir resmini okurlarımızla paylaşıyor.

‘Orta Sayfa’ sohbetimizin bu ayki konuğu mimarlık tarihçisi Uğur Tanyeli. Tanyeli, tarihe, kente ve mimariye bakışımızı sorguluyor. Söyleşide Tanyeli, Turgut Cansever hakkındaki görüşlerini de paylaşıyor.

Alâattin Karaca, Orhan Pamuk’un çok tartışılan son romanı ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ üzerine geniş bir değerlendirme yaptı. Zeki Demirkubuz son filmi Bulantı’da neden başarısız oldu? Muhammed Safa, bu sorunun cevabını arıyor.

Hasan Yüksel, hocası Aydın Taneri’yle ilgili hatıralarını kaleme aldı. İsmail Kara, Orhan Okay’ın ‘Nurettin Topçu’nun Mektupları’ kitabı hakkında yazdı. Rıza Tevfik’in, Nevsâl-i Milli’de İhsan Raif Hanım’ı anlattığı metni, Yakup Öztürk sayfalarımıza taşıdı. Arka kapağımızda Mustafa Kutlu’nun ‘Ses’ adlı kısa hikâyesi var.

 

 

 

İZDİHAM