Hüseyin Alacatlı; Bir Şair ki Artık Yok
Hüseyin Alacatlı 1967’de Refahiye’de doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yörelerini görme ve buralarda yaşama imkanı buldu. 1989’da Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü’nü bitirdi. Isparta’da edebiyat öğretmeni olarak bir süre görev yaptı.
1992’de Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. “Behçet Necatigil’in Radyo Oyunları” üzerine yüksek lisans tezini verdikten sonra, “Türk Hikayesi Yapı ve Tema Hususiyetleri” isimli doktora tezini tamamladı. Alacatlı’nın şiirleri Palandöken Sanat Edebiyat, Hece, Karçiçeği, Dergâh, İlkyaz, Ya-ba Öykü gibi dergilerde yayımlandı.
Hüseyin Alacatlı, 23 Mayıs sabahı şofben zehirlenmesiyle (LPG) suretiyle intihar etti. Yakın dostlarından Nazir Akalın, Dergâh dergisinde Alacatlı’yı şöyle tasvir etmişti: “Yakışıklı, sevecen, mütevazı, utangaç, güzel yüzlü, muhatabına emniyet telkin eden ve kendisine saygı duygusu uyandıran pırlanta gibi bir gençti.
Şairdi, hüzünlü ve ince bir sesi vardı.” Hüseyin Alacatlı’nın şiir dosyası ölümünden sonra dostları tarafından “Harflerin Ülkesi” ismiyle yayımlandı. Alacatlı evli ve bir çocuk babasıydı.
MASAL ÇOCUKLARI
Tıfıl kollarıyla çekip masal çocukları
Attılar kör bir kuyuya bana hiç sormadılar
Uykuyla uyanıklık arasında
Uçurumlar geçtim, yaralanmadım
Durdum bir vadide, yorulmuştum
Birden karardı renkler, masal çocukları
Sardılar bir yanımı, kılıçlarım
Korumadı yağmalardan, korumadılar
Tıfıl kollarıyla pazar pazar
Sattılar beni, bana hiç sormadılar
Birden açıldı gözlerim
Harflere alıştım sonra
O kadar alıştım ki kurşundan
Harfler döktüm kendime
Ürperdim, göğe baktım; yıldızlara
Her birinin hikayesi vurdu yüzüme
Bir kelimeyle dönen bela çemberine
Attılar beni bana hiç sormadılar
Adem Eyüp Yılmaz, Edebiyat ve İntihar kitabından
İZDİHAM