İzafi Dergisi’nin 4. Sayısında “Kitap Neden Çalınır?” dosyası hazırlandı. Dosyada insan ile kitap arasındaki bu ilişkinin tüm boyutları ele alındı. Günümüz ekonomik sistemine de eleştiri çakan dosya konusu, işin yazar boyutu, hukuki boyutu, dini boyutuyla farklı bakış açılarıyla işledi.
İnsan ile kitap arasında mahrem bir durumun oluştuğuna, yayınevlerinin kitapları köleler gibi pazarladığına vurgu yapılıyor. Ayrıca insanın kitabı yıllarca saklayabildiği, sevdiklerine hediye ettiği, yayınevlerinin ise kitapları sergilemekten öte raflarda beklemesine razı olmadığı da ayrı bir kapı olarak açılıyor.
Derginin bu sayısındaki dosya konusuna katkıda bulunanlar; Ekmek ve Kitap, Nihan Kaya ; Çaldımsa da Miri Malım Çaldım, Orçun Üçer; Neden Çalmayalım ki? , Ümit Nar; ‘Tolstoy Mezarda Ne Yapacak Parayı’ , Yunus Keleş ; Kitap Çalmak Kavramı Üzerine Hukuki İtirazlar , Cihat Duman; Kitap Çalmayı Meşrulaştırma Rehberi, Emre Tansu Keten; Kitap Neden Çalınır? , Menekşe Toprak.
Bu sayının şairleri: Dumrul Geldim Karac’oğlan Gitmiyorum, Baran Çaçan; Semadan Gelen Kağnı , Müzeyyen Çelik ; Kör Gözüne Aşk, Nazlı Hamurcuoğlu; Klaket Sesi, Eyüp Fazlı Koştan; Diretme Bukağı, Ümit Erdem; Yavaşlatılmış Ağlama, Emrah Tahiroğlu; Bekle Bizi Kralım, Muhammed Şafi .
Bu sayının öykücüleri: haritabere, sultan komut; Saatler Süren Beş Dakika, Hakan Bıçakçı; Ortalık Bir Yerde, Mustafa Orman; Acımak, Şenay Tanrıvermiş; Yara, Gökçe Parlakyıldız; Görkem Evci, Zerdali.
Dergide ayrıca Kenan Tekeş, Özcan Alper’in “Gelecek Uzun Sürer” filmini ele alıyor. Mustafa Orman, röportaj tekniğine el atıyor “Son Gramofoncu” röportaj yazısıyla dergi kapanıyor.
Dağıtım Noktaları:
İstanbul: Mephisto(Taksim, Kadıköy),Kibrit kitabevi(Taksim-Aslıhan pasajı) Simurg(Taksim) Ağaç kitabevi(Fatih) İnkılap kitabevi(Fatih) BİSAV(Fatih) İmge(Kadıköy)
Ankara:İmge, Dost, Bileşik, Turhan kitabevleri.
Bursa:Asa kitabevi,
Diyarbakır:Kafka kitabevi
İzmit: Taraklı Sahaf,
Gaziantep:Yaşar Cevizli kitabevi…
Kars:Kelepir Kitabevi Konya Antalya
İzdiham