22 Haziran 2016

İzdiham Dergisi’nin 23. sayısı çıktı

ile izdiham

İki aylık periyotlarla yayınlanan kültür, sanat, edebiyat dergisi İzdiham 23. sayısıyla tüm Türkiye’de gazete bayii, D&R Mağazaları, babil.com ve seçkin kitap evlerinde okuyucuları ile buluşmak üzere yerini aldı.

İzdiham Dergi 23. sayı kapağına bu kez Tarık Buğra’nın TRT’ye uyarlanan kitabı Küçük Ağa’daki Çolak Salih’i konuk etti. Her sayıda dikkat çeken farklı bir sloganla okuyucusuna merhaba diyen İzdiham bu kez “Evsizlik Taklit Edilemez” dedi. İzdiham bu sayıda Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon’la yaptığı röportajla arşivlik bir sayıya imza attı.

İzdiham Dergisi 23.sayısını daha önceki sayılarda olduğu gibi İzdiham Maarif Takvimi ile açıyor. Tarihte Haziran ve Temmuz aylarında meydana gelen olayları İzdiham üslubuyla tekrar yorumluyor, Cemal Süreya’nın bir sabah işe gitmek için bindiği tramvayda içinden “Laleli’den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız.” dediği günün 21 Temmuz olduğunu iddia ediyor.

İzdiham’ın vazgeçilmezleri arasında yer alan Gökhan Özcan “Ne Çok Şey Geçiyor Aramızdan”, Kemal Sayar “Göğe Bakalım” isimli yazıları ile daha önceki sayılarda olduğu gibi okuyucuyu bir kez daha hayatı sorgulamaya davet ediyor.

Onur Bayrak yine özgün yorumu ile kaleme aldığı “Lügatlere Güncelleme” çalışmalarına devam ediyor. Zeliha Yurdaer ise bu sayıda “Benim Kanlı Hüznüm, Bianca’m!”, Ali Ayçil “Konuşkan”, Atakan Yavuz “Meksika’da Göz Göze Gelmek” isimli yazıları ile dergide yer alıyor.

İzdiham Dergisi 23. sayısının şiire kapıları Cem Mehmet Eren’in “Tarih Dersleri”, Bülent Parlak’ın “Geçiştirilmiş Bir Burukluk” şiirleriyle açıyor.

Derginin bu sayısında sırayla Onur Bayrak, Tayfun Doğan, Evliya Çelik ve Feyza Özcan şiirleri de yer alıyor.

Halil Kurbetoğlu Ümraniye Cezaevi’nde tutuklu bulunan, küçük dünyalarına büyük acılar sığdırmış mahkûm çocukların hikâyesine bizi ortak ediyor. Pişmanlıklarını, hayallerini anlatan çocukların hikâyesine dâhil olmak her okuyucunun içini burkacak gibi duruyor.

Rahime Kasım, İspanyol Edebiyat’ını kaleme aldığı yazısıyla dergide yer alıyor. Öner Buçukcu “Türkiyeli Entelektüellerin Sinemayla İmtihanı” isimli yazısıyla “Toplumu ve siyaseti bu kadar şekillendiren ya da bu kadar yakından takip eden bir sinema ile karşı karşıyayız” diyor.

Onur Korkmaz bu sayıda soba zehirlenmesinden ölen sanat dünyasının büyük üstadlarından Kazancı Bedih’i kaleme aldığı yazısıyla dergide yer alıyor. Onu devamla dergide Turgay Bakırtaş, Yasin Kara, Yağız Gönüler’in yazıları yer alıyor.

Damla Okay, bu sayıda Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon’la Mehmet Akif Ersoy’u konuştuğu röportajla dergide yer alıyor. Selma Argon’un “Dedem üzüntüden siroz oldu” ifadesine yer verdiği röportaj Mehmet Akif Ersoy hakkında bilmediğimiz birçok hususu aydınlatıyor.

Seda Nur Bilici psikoloji yazılarına “Orhan Kemal’in 72. Koğuşu” isimli yazısıyla devam ediyor. Güray Süngü İzdiham’ın bu sayısı için özgün üslubu ile kaleme aldığı “Maalesef Yasemin Çok Güzeldi” isimli hikâyesi ile Çağatay Hakan Gürkan ise kendi çizgileri ile renklendirdiği “Kalemin Alın Teri: Tarık Buğra” isimli yazısı ile bu sayıda yer alıyor.

Mustafa Toprak erken yaşta hayata veda eden şair Kaan İnce’yi kaleme aldığı yazısı ile Ahmet Cora ise “Ahmet Vefik Paşa” dan bahseden bir yazı ile dergide yer alıyor.

Özer Turan Hayatımızı Mahveden Kadınlar serisinin üçüncü yazısıyla dergide yer alıyor.

İzdiham Dergisi 23. sayının diğer yazarları ve eserleri ise şöyle; Hatice Büşra Benli “Mezun Olmanın Dayanılmaz Hafifliği”, İbrahim Varelci “Hain Bir Kamuflaj:Güneş Gözlüğü”, Oğuzhan Bükçüoğlu “Savaşmak Özgürlükse, Özgür Değiliz Hiçbirimiz!”, Mazlum Mengüç “Kendine Kıyamet Satın Alan Şair”, Barış Küçükbapuccu “Kalaşnikof Kredisi”, Mihraç Cerrahoğlu “Kadirov Sen Dünyaya Niye Geldin?”, Çağrı Oruk “Bir İhanetin Anatomisi”, Fatih Atasoy “Kendimi İyi Hissetmiyorum”, Yunus Meşe “Bir Seyyah, Bir Asker ve Haykıran Bir Şair: Ruhi-i Bağdadi”, Osman Palabıyık “Önce Sola, Sonra Sağa, Sonra Tekrar Sola”, Rıfat Eroğlu “Kolonyanın Şiiri”, Selman Urluca “Şaka ile Karışık, Şaka ile Karmaşık”, Ferhat Toka “Müzeyyen Derin Bir Tutku; Fakat”, Italo Calvino’dan “Terasa!” isimli alıntı metin, Usmen Sebmen’in “Kraliçelerin Vereceği Onura İhtiyacım Yok” ismiyle dergide yer alan tarihi konuşma metni.

Derginin arka kapağında şair Sezai Karakoç ve her ayrılığın can yakan en tanıdık iki mısrası yer alıyor.

“Bizi bırakıp nereye gidiyorsun Lili
Demek bizi bırakıp gidiyorsun Lili”

İzdiham son olarak bu sayıda okuyucuya naif bir sürpriz hazırlıyor. Herkes kazanmak için birbirini parçalarken yenilmenin ve başarısızlığın da onurlu olacağına inananlara “Başarısızlık Belgesi” takdim ediyor. Edebiyat dünyasının seçkin yazar-şairlerini ve gelecek vaad eden genç isimleri bir araya getirmeyi ilke edinmiş İzdiham Dergisi Haziran-Temmuz sayısıyla Edebiyat dünyasını yine heyecanlandıracak.

 

izdiham satış noktaları

 

 

İZDİHAM