Kadir Tepe ‘nin yeni şiir kitabı “Aba Dürtüler”, Orlando Art Yayınları tarafından okuyucuyla buluştu. Ayrıca Ruhsatsız dergisinin sorumlu yazı işleri müdürlüğünü de üstlenen Kadir Tepe’nin toplamda 5 kitabı bulunuyor. Biz de Kadir Tepe ile yeni çıkan kitabı “Aba Dürtüler” hakkında sohbet ettik.
İzdiham: Edebiyat mecrasına merhaba diyen son şiir kitabın “Aba Dürtüler” den önce yayınlanmış eserlerin olduğunu biliyoruz. Diğer kitaplarından söz eder misin?
Kadir Tepe: Evet. Şu an için toplam beş kitabım var.
Yularsız Atın Radyosu (şiir, 2021-2022)
Ayıp El İşaretleriyle Gösterilen Uzaklıklar (şiir, 2023)
Isırma Hastalığı & Şiir Yazıları (eleştiri, 2023)
Ateş Ana’ya Alkış (şiir, 2024)
İzdiham: Kitapların okuyucuyla buluşmadan önce ciddi bir editörlük/mizanpaj süzgecinden geçmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Aba Dürtüler’in bu bakış açısından çıkış süreci nasıldı? Tasarımda neleri ön planda tuttunuz?
Kadir Tepe: Aba Dürtüler’de sevgili Nilgün Emre ile çalıştık. Aynı şekilde kapak ve mizanpaj üzerine de birlikte kafa yorduk. Didindik durduk. Değdi de.
Yüksek ateşin, yüksek dürtüler (Aba Dürtüler) getirdiğini zihin ettim ve bir ateş figürünün kapağı taşıması kanısına vardım. Esas mesele zor zamanlarda nasıl birine dönüştüğümüz, değil mi? Bu şiirle de dara düştüğümüz vakit nasıl bir dürtüye büründüğümüzü aktardım. Daramızın nasıl alındığını yani. “Aba Dürtüler” zor zamanların kitabı. Zor zamanda konuşmak gibi. Üzerime giydiğim en yüksek dürtü yani, en yüksek ateş.
Mizanpaj konusuna ise hiç müdahale etmedim, titizlikle çalışılmıştı. Şiiri kurarken biçimini de oluşturmuştum zaten. Ayriyeten böyle bir parantez açmış olayım. Özenli çalışması, kıymetli emeği için sevgili Nilgün Emre’ye tekrardan teşekkürlerimi iletmek isterim.
İzdiham: Arka kapakta herhangi bir yazı bulunmamasının özel bir sebebi var mı?
Kadir Tepe: Aba Dürtüler bir “Small Press” örneği. Estetik açıdan kaygı gütmesi nedeniyle arka kapak yazısı oluşturmadık yani, gerek de duymadık. Arka kapak baştan sona turuncu, ikinci baskıda ise kırmızı. Su hani kaynadıktan sonra ferahlar ya, bizim turuncudan kırmızıya geçişimiz de böyle oldu. Kaynamamızdan dinginliğimize değin. Ateş yandı yandı, sonrası belli işte.
İzdiham: Aba Dürtüler kitabının içinde yer alan şiirlerden senin için kitabını daha anlamlı kılan şiir ya da mısrası nedir? Ben aslında şunu da merak ettim; Okur, tek bir mısra okuyabilecek olsa bu kitabın hangi mısrası olurdu?
Kadir Tepe: Kitap tek şiirden oluşuyor: Falan Feşmekan.
Mısrayı ise şu şekilde belirteyim: “Bu suç senin!”
Gayet açık, yeterli değil mi? Dünya da bu düzen üzerine kurulu zaten.
İzdiham: Aba Dürtüler toplam kaç şiirden oluşuyor, şiirlerinin genel teması nedir?
Kadir Tepe: Daha öncede belirttiğim üzere Aba Dürtüler tek şiirden oluşuyor: Falan Feşmekan.
Genel teması ise absürt denildiği vakit akla ne geliyor, ne hayal ediliyorsa o. Alay, ironi vs. -Güldüren değil de gülümseten “şey”ler bütünü esasen, diyebilirim. Biraz dokunabilir, hissederseniz ne âlâ.
İzdiham: Aba Dürtüler’in kitaplaşma süreci ne kadar zaman aldı? Toplam kaç senedir üzerine çalıştığın şiirden oluşuyor?
Kadir Tepe: Yaklaşık iki sene önce yazdığım bir şiiri kitaplaştırdım, diyebilirim. 20 sayfaya yakın bir şiir, Falan Feşmekan. Ayrıca bir iki gün içerisinde kurmuşumdur bu şiiri muhtemelen, anımsayamadım pek. Biz şairler severiz, böyle yalan dolanı. Şimdi sırası değil ama.
İzdiham: Son olarak okura söylemek ya da eklemek istediğin bir şey var mı?
Kadir Tepe: Kolumuza kırdığımız vakit kolumuzu kaldırmayı neden hiç denemeyiz?
Ben ilelebet bu sorunun peşindeyim.
Sana da merhaba, sevgili okur.