Yunus Meşe değerlendirdi.
Mukadder Gemici Hikaye dünyasına dergi kapılarından gelen bir isim. Hikaye yazmaktan önce başka bir tür deneyimi olmamış fakat yaptığı iş gereği sürekli yazı ile haşır neşir olmuş. Senaryo egzersizleri yazı iştahını beslemiş günden güne. Bir röprtajında senaryo yazım çalışmalarının mukadder gemici kalemine etkilerinden bahseder ve bu çalışmaların kazandırdığı disiplin sonucunda yazdığı metinlerin değişen çehrelerini dile getirir. Kısa kısa hikayelerle başladığı yolculuğu dergah dergisi ve mustafa kutlu ile buluşunca her şey değişir. Yazı anlamından daha disiplinli, daha kafa yorarak yazmaya başlar. Her şeyden önce titiz bir okuyucu olması kalemini çok güçlendirir. Hikâyeleri dergah dergisinde yayımlanmaya başlar. Sonunda Mukadder Gemici Asla Pes Etme isimli ilk kitabı ile okuyucusunu selamlar. Kitap nisan 2012 yılında basılmıştır. İlk kitaplar yazarın yazı dünyasındaki varlığını seslemesi açısından önemlidir. Yazar ilk kitabı ile “ben de buradayım” der. Ayrıca ilk kitaplar yazarın bundan sonra devam edeceği yolu hakkında da ipuçları taşır.ikinci kitaplar bu anlamda ilk kitaplardan çok daha önemlidir. Yazar yazı dünyasındaki ısrarını ikinci kitabı ile gösterir. Yazarın yazım yeteneği ve üzerinde çalıştığı tür hakimiyetini göstermesi açısından da ikinci kitaplar çok önemlidir.
Mukadder Gemici ilk kitabı Asla Pes Etme ile Türkiye Yazarlar Birliği’nin Hikâye ödülüne layık görülmüştü. İkinci kitabı Kar Makamı ilk kitabından dört yıl sonra geldi. İki kitap arasında geçen süre bize yazarın yazım hassasiyetini ve kitap yayımlama şehvetine yenik düşmediğini gösteriyor. Yazar bir röportajında iki kitap arasında geçen dört yıl için şunları söylüyor: “4 yıldan sonra çıktı kitap, daha sağlam cümleler kurmak için yeterince uzun bir zaman. Hikayemde neyin nasıl değiştiğini anlatmaksa bana düşmez, hakiki bir eleştirmen, iyi bir okur bunu zaten yapacaktır. Yalnız bu uzun araya dair bir şey söylemek isterim, elbette ikinci üçüncü yılın sonunda mahalle baskısının da etkisiyle uğraşabilirdim yeni kitap için. Ben bunu bile isteyerek yapmadım. Derdim ikinci kitap çıkarma değildi çünkü. Hikaye yazmada bütün gayretim kalemimin hünerlerini çoğaltmak, Türkçe’nin anlam derinliğinin suyunu yudum yudum içirebilmek ve bunların hepsini evvela ait olduğum dünyanın değerlerine kalın urganlarla bağlamak, sonra da has edebiyatın gerekliliklerine göre yapmaya çalışmak.”
Kar Makamı kitabının hikâyelerini okuduğumuzda yazarın, röportajında ile getirdiği “kalemin hakkını verme” kavgasından galibiyetle ayrıldığını görüyoruz.Mutlak bir galibiyetten söz etmek için erken belki.Fakat yazarın Türkiye’nin dertlerini dert edinen hikâyelerinde güçlü, titiz bir dil işçiliği, hikâyelerinin merkezine oturan ve simgeleşen nesneler üzerinden başarılı kurgular ve hikâyelerinin bütünlüğünü sağlayan doğru bir atmosfer sarıp sarmlıyor okuyucuyu. Kitapta Itrî’nin Tekbir’i nasıl bestelediğini anlamaya ve anlatmaya çalışan Kar Makamı, halepli bir çocuğun dünyasından günümüz insanlığının en büyük sorunu olan mülteci sorunun işlendiği aziz messi, yirmi sekiz şubat sürecinde ülkemiz insanının aşadığı kırılmaları ve arşıt görüşten birbirine aşık iki gencin yaşadıklarını anlatan mandalina ve yine ülkemiz insanının büyük bir sorunu olan/olması gereken madde bağımlısı bireylerin dünyalarını konu edinen Müsait Bir Yerde hikâyeleri ön plana çıkıyor.
Kar Makamı kitabında yer alan hikâyelere ve Mukadder Gemici Hikâyesine dair dile getirebileceğim kusur metnin iç ritminin zayıf olması. İnsanın ve Türkiye’nin dertlerini dert edinen yazar bu yükün ağırlığını hikâyelerine de taşıyor. Titiz dil işçiliği ve kalemin hakkını verme çabası metinlerin iç ritimlerinde aksaklıklara sebep oluyor ve bazı hikâyelerde finale gitmekte zorlanıyoruz.
Öykü dünyasının sayısal olarak artış ve hareketlilik yaşadığı, nitelikten çok görünür olmanın dert edinildiği şu dönemde dilin hakkını vermeye çalışan ve derdi olan hikayeler okumak güzel. Bizi hikmet peşinde olan hikâyelerle buluşturduğu için yazara teşekkür ediyorum
Şunu söylemeden bitirmek istemiyorum. Dergah yayınları kitaplarında kullandığı,artık klasikleşmiş olan kapak tasarımlarının dışına çıkmış bu kitapta ve oldukça başarılı bir kapak hazırlanmış Kar Makamı için. Dergah yayınlarının yeni kitaplarında da farklı kapaklar görecek miyiz? Bekleyelim görelim hep beraber.
KİTABIN KÜNYESİ
Kitap: Kar Makamı
Yazarı: Mukadder Gemici
Yayınevi: Dergâh Yayınları
Yayın tarihi: Nisan 2016
Sayfa sayısı: 118 sayfa
Yunus Meşe
İZDİHAM