Dergah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kutlu, Dergah Dergisi’nin 310 sayısında yazdığı bir mektupla yayın yönetmenliğini Ali Ayçil’e devrettiğini bildirdi.
İşte Mustafa Kutlu ve Dergah Yayınları’nın sahibi Ezel Erverdi’nin yazdığı mektuplar.
VEDA
İlk sayısını Mart 1990’da çıkardığımız Dergâh Dergisi’nin ‘’Yazı İşleri’’ görevinden ayrılıyorum. Tanıyanlar bilir, uzun vedaları sevmiyorum. Bu görevi artık Ali Ayçil yürütecek. Ali Ayçil ismini Asım Erverdi’ye ben teklif ettim. Dergah’la ilgili tüm sorumluluk bundan böyle ona aittir. Ürünlerinizi ve mektuplarınızı Ali Ayçil’e gönderin. Bu yirmi beş yıl nasıl geçti? Rüzgar gibi. Geçen zaman içinde kimin kalbini kırdım, kimi üzdüysem hakkını helal etsin. Ben eğer varsa hakkım, helal ediyorum. Cenab-ı Hak yar ve yardımcımız olsun.
MUSTAFA KUTLU
17 Kasım 2015
1968 yılının Şubat veya Mart ayında Erzurum’da Orhan Okay’ın odasında hocasının tanıştırdığı Mustafa Kutlu ile, o günden bu yana gelişen arkadaşlık, sonrası doğan dostlukla şükür bu günlere geldik. Mezuniyet sonrası Tunceli’deki öğretmenlik günlerinden İstanbul günlerine, öğretmenliği noktalayarak meslek olarak yazarlık ve yayıncılığı seçtiği günleri yaşadık. Divanyolu Caddesi, Hamam Sokak Nuruosmaniye Caddesi, Çemberlitaş, Ankara Caddesi, Klodfarer Caddesi’nde (ama hep Cağaloğlu civarında) yılları tükettik. Mustafa Kutlu’nun deyişiyle “az zamanda çok iş, çok emek’’ sarf ettik. Ocak 1977’de fasiküller halinde çıkarmaya başladığımız Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’ni yirmi senede tamamladık. Mart 1990’da yayınına başladığımız Dergah Dergisi 2015 yılını geride bırakmak üzere. Mustafa Kutlu dergide üç neslin yetişmesini sağladı, çok büyük ‘’palto’’sunda gençleri barındırdı. Projelendirdiğimiz Medine Müdafaası filminin senaryosu için rahmetli Metin Erksan’la dört ay sabahlara kadar çalıştı. Rahmetli Halit Refiğ ile de senaryo çalışmaları yaptı. Osman Sınav onun hikayelerini filme çekti. Ben Mart 2010 tarihinde Dergah Dergisi sahipliğini, iki yıl sonra da yayınlardaki hissemi ve sorumluluklarımı oğluma devretmiştim. Yılların yıpratmasına hastalıklar da ilave olunca kaçınılmaz bir devir ve nöbet değişimi oluyor. Dergah yayınları yeni ve genç bir neslin elinde. Şahsen ben gelecekten umutluyum. Mustafa Kutlu’nun şu anda 33 kitabı var. İnşaallah sayı daha da artacak. Yöneticilikten emekli olunur ama yazarlıktan asla. Benim elimde bir deneme derlemesi var ve projeler bitmez. Kutlu hastaneleri sevmez, çok çok az doktoru sever ve güvenir. Son senelerde cenazelere de gidemiyor. Yer değiştirme ve vedaları da sevmez. Çok kısa bir ‘’veda’’ yazmış. Ben tamamlıyorum. Yayınevindeki masası, köşesi hep duracak, istediği zaman gelecek. Görevi devrettiği hemşehrisi ve arkadaşı Ali Ayçil’le yirmi senedir tanışırlar. Son senelerde dergiye az yazı yazıyordu artık daha çok yazacak. Bütün okuyucuları gibi ben de yeni kitaplarını bekliyorum.
İlk röportajı ben yapacağım, canım kardeşim…
EZEL ERVERDİ
17 Kasım 2015
Ali Ayçil kimdir?
1969 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da, yüksek öğrenimini Erzurum, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. İlk olarak 1994’te Dergah Dergisinde başlayan şiir serüvenini, yirmi yıl boyunca çoğunlukla aynı dergide devam ettirdi. Şiirleri, denemeleri ve şiir üzerine yazıları Dergah dışında Hece, Kitaplık, Varlık gibi dergilerde yayınlandı.
ESERLERİ
-Arastanın Son Çırağı
-Naz Bitti
-Ceviz Sandıklar Ve Para Kasaları
-Sur Kenti Hikayeleri
-Kovulmuşların Evi
-Yenilgiden Dönerken
Mustafa Kutlu yine Dergah’ta olacak. Ve biz her yanına gittiğimizde karşımızda babamız varmış gibi oturacağız. Her şey için sağol güzel adam. Seni masanda otururken düşünmek bile bize güç veriyor.
İZDİHAM