12 Ocak 2018

Orhan Okay TYB İstanbul’da Anılıyor

ile izdiham

Akademisyen yazar ve İstanbul beyefendiliğinin son örneklerinden olan M. Orhan Okay, vefatının birinci yılında mezarı başında ve ayrıca kültür sanat camiamızın önde gelen simalarının konuşmacı olduğu bir panelle TYB İstanbul’da anılacak.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, kültür sanat alanında hizmet vermiş ve duruşuyla örnek olmuş şahsiyetleri hatırlamayı sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Akademisyen yazar Prof. Dr. M. Orhan Okay, vefatının birinci yılında TYB İstanbul’un düzenlediği bir programla anılacak.

Doç Dr. Mehmet Güneş’in konuşması ve Bülent Acun’un Kur’an tilaveti ile Topkapı Çamlıca Mezarlığında saat 10.00’da merhum Okay’ın kabri başında gerçekleşecek buluşmanın ardından, 11.30 itibariyle TYB İstanbul’da bir panel olacak. Prof. Dr. Abdullah Uçman, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Bekir Soysal’ın konuşmacı olduğu programı, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetecek.

ORHAN OKAY KİMDİR?

Mehmet Orhan Okay, 1931 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni ve ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Artvin Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayıp öğretmenliğe geri döndü. Diyarbakır Lisesinde iki yıl çalıştı. Buradan Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne Yeni Türk edebiyatı asistanı olarak girdi. 1963’te doktor unvanı aldı. 1975’te doçent, 1988’de profesör oldu. 1994’e kadar bu üniversitede, daha sonra Sakarya Üniversitesi’nde görev yaptı. 1996’da emekli olup hemen ardından Fatih Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısını 1953’te Türk Sanatı’nda yayımladı. İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergâh, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman ve başka dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi kitabıyla 1976 TMKV İnceleme Ödülü; sanat ve edebiyat yazılarıyla TYB Eleştiri Ödülü; 1977’de TYB Yılın Kültür Adamı Ödülü; 1998 Kobassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri Edebiyat Ödülü’nü aldı.

Eserlerinden bazıları: Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Midhat Efendi, İlk Türk Pozitivisti Beşir Fuad, Poetika Dersleri, Abdülhak Hâmid’in Romantizmi, Hüsn ü Aşk (Hüseyin Ayan ile birlikte neşir), Bir Başka İstanbul, Edebiyat ve Sanat Yazıları, Kendi Sesinin Yankısı: Necip Fazıl Kısakürek, Bir Hülya Adamının Romanı: Ahmet Hamdi Tanpınar.

Mezarı Başında Anma:

Yer: Topkapı Çamlıca Mezarlığı

Saat: 10.00

Panel:

Yer: TYB İstanbul Şubesi / Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi / Sultanahmet – İstanbul

Saat: 11.30

İZDİHAM