Şiar dergisi, 11. (Temmuz-Ağustos 2017) sayısı ile okurlarının huzuruna çıkıyor.
Şiar dergisinin anlam yüklü kapaklarına 11. sayıda Behice Kolçak imzasıyla bir yenisi daha eklenmiş.
Şiar dergisi genel yayın yönetmeni Serap Kadıoğlu, Şiarımız başlığıyla Şiar adına kaleme aldığı giriş yazısında derginin bu sayısını, içinde bulunduğumuz temmuz ayında birinci yılını geride bırakacağımız 15 Temmuz hain darbe girişimini engelleyen necip millete ve bu destanı al kanlarıyla yazan aziz şehitlerimize atfediyor.
Derginin musahhihlerinden Muhammed Ebrar Alar ve yazarlarından Yasemin Yaşar, 15 Temmuz 2016’dan bu yana geçen bir yıllık süreci genel olarak değerlendiren birer yazı kaleme aldı.
Vahap Yolcu’nun 15 Temmuz şehitlerine hitaben yazdığı açık mektubu okuyanları duygulandırıyor.
Derginin bu sayısında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Aydın Menderes Üniversitesi öğrencileriyle yapılan röportajlardan oluşan dosyada Kübra Ay ve Yasemin Yaşar, gençlerin şaire ve şiire bakışını sorgulayarak gönüllerindeki şairleri arıyor.
Murat Soyak, içinde bulunduğumuz temmuz ayında dünyaya gelen merhum Âkif İnan’ın şiiri ve çağrısı hakkında etraflı bir yazı kaleme almış.
Dîvan edebiyatının estetik ve zarafetini her sayıda farklı bir sanatından bahsederek anlatmaya çalışan İdris Mahfî Erenler, bu sayıda edebiyatımızdaki ebced hesabı ve tarih düşürme sanatını etraflıca ele alıyor.
Serap Kadıoğlu’nun kültür-sanat camiasının sevilen isimleriyle yaptığı röportajların yayımlandığı “Hasbihâl” köşesinde, postmodern popüler kültüre karşı duruşuyla tanınan şair-yazar Celal Fedai ağırlanıyor.
Serap Kadıoğlu aynı zamanda, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olarak kabul edilen ancak zâhir ehlince şiirleri anlaşılamadığından inancının bedelini hazin bir sonla ödeyen aşk yolunun korkusuz yiğidi Nesîmî’yi edebî yönüyle anlatmaya çalışmış.
En çok rağbet gören köşelerden biri olan “Su Akar Yolunu Bulur” sayfalarında, Su Kadıoğlu ile Fransa’nın başkenti Paris’e yolculuk yapılıyor.
Sinema köşesinin yazarı Oğuzhan Ceylan, gelmiş geçmiş en başarılı filmlerden biri olarak kabul edilen “Çağrı” filminin usta yönetmeni Mustafa Akkad’ın içindeki ‘çağrıya’ nasıl kulak verdiğini ve sonrasında gelişen etkileyici hayat hikâyesini konu ediyor.
Şiar dergisinin 11. sayısının şairleri; Nurettin Durman, Nurullah Genç, Recep Garip, İbrahim Sadri, Hasan Akçay, Hakan İlhan Kurt, Mahmut Düzen, Oğuzhan Bükçüoğlu, Şadiye Kılıç, Burak Kara, Vahdettin Oktay Beyazlı, Kuddusi Demir, Muhammet Nuru Mermer, Erol Yılmaz, Enes Can ve A. Can Tur.
Bu sayının öykü yazarları ise; Berat Tekindağ, Mehmet Akif Demirelli ve Enes Can.
Osmanlı Türkçesine ait kelimelere yer verilen Dağarcık köşesinde Zümra Selman, “F” harfinden seçilmiş kelimeleri etimolojik olarak açıklıyor.
Kitap tanıtımlarının yapıldığı Sarraf köşesinde Esma Portlakkaya ve Tahir Ceyhun Yıldız yine birbirinden değerli kitapları tanıtmaya devam ediyor.
Derginin arka kapağında ise Hakan İlhan Kurt’a ait “Bir Merhaba De” başlıklı bir şiir bulunmakta.
İZDİHAM