İzdiham’da çizgileriyle yer alan Sümeyya Kılıç’ın Tarihte İz Bırakan Yüzler adlı portre resim sergisi, Batman Üniversitesi Vadi park alanında açıldı. Kılıç’ın iki gün devam eden kişisel resim sergisinin tamamı portrelerden oluşuyor. Portrelerin 3 tanesini karakalem ve 37’sini de yağlı boya çalışmaları oluşturuyor.
Tamamına yakını geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Bülent Parlak ile beraber seçilen resimlerin yer aldığı sergi, Ressam Sümeyya Kılıç tarafından Kılıç’a resim çizmeyi öğreten annesine, babasına ve İzdiham’ın Genel Yayın Yönetmeni Şair Bülent Parlak’a ithaf edildi.
Sergideki resimlerin hepsinin ayrı ayrı hikayesi bulunuyor. Bülent Parlak tablosunda yer alan pembe küçük çiçekler, şairin “Anne abartma ölümü arada çık gel.” diye seslendiği annesini temsil ederken, Sezai Karakoç’un tablosundaki siyah beyaz güller Mona Roza’ya gönderme yapıyor.
Zulme uğradığında hatta öldüğünde bile batıdakiler kadar gündemde yer bulamayan mazlumlara da eserlerinde yer veren Kılıç, sergideki amacın mazlumların sesini çizerek duyurmak olduğunu belirtiyor. Mesela portrelerden biri 13 yaşında tutuklanıp işkence edilen ve halen İsrail hapishanelerinde olan Ahmed Manasra’ya ait. Sergide Malcolm X’ten İsmet Özel’e; Mustafa Kutlu’dan Sezai Karakoç’a tarihe iz bırakmış şahsiyetlerin portreleri de bulunuyor. Resimlerin bir kısmı İzdiham Dergisinde yer almakta.
Sümeyya Kılıç, Batman İslami İlimler bölümünden mezun ve yüksek lisansını Batman Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalında yapmakta. Yüceli Ortaokulu’nda öğretmenlik yapan Kılıç aynı zamanda İzdiham Dergisinde ressamlık yapıyor.
Not: Kalbimiz orada.