Neden bu kadar etkiledi diyordum ki, demedim ve sürekli dinledim.
Emri Olur, Peygamberimizin amcası Hz. Hamza’yı Uhud Savaşı’nda öldüren Hz. Vahşi’nin dilinden Efendimiz’e hitaben yazılmış bir parça. Hz. Vahşi, savaştan sonra Müslüman olmaya karar veriyor ve Peygamberimizin yanına geliyor. Efendimiz onu affediyor ama görmek istemediğini söylüyor. Nihayetinde çok sevdiği amcası öldürülmüş, acısı taze, hatıraları capcanlı. Hz. Vahşi, yıllarca Efendimizin sohbetlerine katılamıyor, O’nu uzaktan, gözüne görünmeden, ağlayarak dinliyor. Hasretinden yanıp tutuşuyor.
Emri Olur’un sözü ve bestesi, Mustafa Cihat’a ait. Sanatçı parçaya 2007’de çıkardığı Mahcubuz albümünde yer verdi. Yani neredeyse on yıllık bir şarkı. Parçayı Mustafa Ceceli’den önce keşfedenler var. Karadenizli dört arkadaştan oluşan Grup İmera’nın, geçen sene kemençe ile yaptığı harika yorum çok sevildi. Mustafa Cihat, ezgileriyle biliniyor ama bu şarkı klasik ezgi formatının dışında. Başka bir havası var.
Geceye katran çal, acıya hüzzam
Ah edersem tutmasın elim
tutulsun dilim
Ey kemankeş durma vur
Nasılsa bu sine vurgun
Nuru düşsün düşlerin kor olsun
Seni görmesin kör olsun
Taş bassın yerime dedi, gönlüne
Emri olur başım gözüm üstüne
Bakmasın demiş bir daha yüzüme
Emri olur inansın bu sözüme
Almasın demiş adımı diline
Vay ben ölem, atın toprak üstüme
Hem Grup İmera hem de Mustafa Ceceli şarkının ilk kıtasını söylemiyor. Mustafa Cihat ise ilk kıtayı ezgi olmadan, şiir şeklinde yorumluyor.
Kaynak: Derleme
İZDİHAM